Aanleveren van contourlijnen inclusief afloop, hoe doe je dat?

19-07-2023

Bij Megavista kunnen we bijna al onze materialen contoursnijden naar elke gewenste vorm, in plaats van een saaie rechthoek of vierkant een product in de vorm van uw logo, foto of object! Iedere vorm is mogelijk door onze uitgebreide snij en frees mogelijkheden.

Om dit goed te laten verlopen stellen wij een aantal eisen aan je bestanden, hier lees je hoe je je bestanden correct kan opmaken zodat wij jouw product zo snel en mooi mogelijk kunnen maken!

 

Aangeven van snijlijnen

Als je onze template gebruikt staan hier meestal de snijlijnen al in, dan is het simpelweg een kwestie van deze lijnen gebruiken.

Als je er voor kiest om je eigen snijpad aan te leveren plaats je de snij- en vouwlijnen in een aparte laag genaamd '“Stans'“, hierdoor weten wij welke lijnen we moeten gebruiken om jouw product in de juiste vorm en formaat te snijden.

Hier boven zie je een voorbeeld van hoe een correct bestand aangeleverd kan worden, de snij- en vouwlijnen in één laag en het printbestand in een aparte laag.

De snijlijnen worden meestal aangegeven als zwarte lijn: C0 M0 Y0 K100, de vouwlijnen zijn meestal rood: C0 M100 Y100 K0. De lijndikte is niet belangrijk, de vouwlijnen moeten bij voorkeur doorgetrokken lijnen zijn, geen stippellijnen.

Contourpaden aanleveren zonder gedoe.

Een ander belangrijk detail om in de gaten te houden zijn de hoeken in een contourpad, door alle hoeken een beetje af te ronden is je product voor ons gemakkelijker en sneller om te verwerken maar het maakt je eindproduct ook daadwerkelijk mooier!

Een mes van een snijplotter loopt altijd een beetje uit in inwendige hoeken, hierdoor komen er kleine sneetjes in elke inwendige hoek, om dit te voorkomen kan je een kleine radius toevoegen aan je hoek, minimaal 2mm.

Wat is afloop/bleed en waarom is het nodig?

Afloop is een klein stukje print dat weg gesneden wordt, ook wel bleed genoemd. Onze snijplotters zijn extreem nauwkeurig maar een afwijking van 0,5mm/1mm kan altijd gebeuren in de productie. Als je dan geen afloop hebt toegevoegd aan jouw bestand loop je het risico een dunne witte rand te krijgen, dat is natuurlijk niet mooi.

Onze standaard voor afloop is minimaal 5mm, meer mag ook. In onze templates/werktekeningen staat deze afstand duidelijk aangegeven doormiddel van een blauw vak, dit blauwe vak geeft aan welk deel van het gekozen product bedrukt zal worden en waar afloop nodig is.

 

Afloop later toevoegen

Als de achtergrond een effen of geen kleur heeft is het simpel om afloop te maken nadat je bestand al klaar is, als je een afbeelding hebt met teksten, logo's en patronen is het aan te raden hier vanaf het begin van het bestand al rekening mee te houden, anders kan het veel werk zijn om de afloop later nog toe te voegen.

Een optie die veel gebruikt wordt bij vierkante, rechthoekige of ronde afbeeldingen is simpelweg de afbeelding iets op te blazen waardoor je een klein randje van het originele bestand wegsnijdt, let er dan wel op dat je geen belangrijke data verloren gaat.

Bestand laten opmaken door Megavista

Het correct prepareren van een drukbestand is niet altijd makkelijk, zeker niet als je weinig ervaring hebt of met complexe tekeningen bezig bent.

Ons grafisch team staat altijd klaar om je te begeleiden in de opmaak van je bestanden en kunnen zelfs het werk helemaal van je overnemen! Heb je vragen of wil je geholpen worden? Neem contact met ons op!

 

Livechat