Snijden, frezen of laseren?

07-04-2020

Dankzij onze printers, snijplotters, freesmachines, laserplotters en ervaring zijn we specialisten geworden in het verwerken van plaatmateriaal. Wij kunnen alle afwerkingen zoals printen, contoursnijden, laseren en frezen in huis doen, hierdoor bieden we de scherpste prijzen, de snelste levertijden en het mooiste product.

 

PLATEN FREZEN, SNIJDEN EN LASERSNIJDEN IN ASSEN

Wij kunnen plaatmateriaal op 3 manieren 'zagen', zachte of dunne materialen kunnen we snijden met één van onze verschillende messen en harde en/of dikkere materialen kunnen we frezen met onze routertafels, daarintegen kunnen we bijna alle materialen verwerken met onze laserplotter. Snijden, laseren en frezen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Zo is het snijden van materialen vaak veel sneller maar maakt iets minder strakke hoeken doordat het mes uitloopt. Aan de andere kant is frezen wat langzamer maar kan veel dikkere en hardere materialen verwerken zonder het gereedschap te breken of beschadigen. Lasersnijden is sneller dan een mes en nog nauwkeuriger dan frezen, hierdoor gaat onze voorkeur vaak uit naar laser snijden.

Voordelen van snijden:

 • Hoge verwerkingssnelheid, onze machines kunnen panelen snijden met een snelheid tot maar liefst 800mm/s!
 • Een gesneden paneel zal nooit rafelen of een ruwe rand hebben. Dit komt doordat het materiaal volledig wordt gescheiden en niet terug kan smelten door eventuele hitte die ontstaat bij frezen.
 • Bij het snijden van panelen ontstaat er geen hitte, dit betekend geen zwarte of gesmolten randen en geen rook of gasvorming tijdens het verwerken.
 • Een mes is an sich een statisch object, hierdoor heb je geen rondvliegende snippers, zaagsel of ander puin.

Nadelen van snijden:

 • Doordat er een mes door het materiaal wordt getrokken kan het materiaal bewegen waardoor het snijden fout gaat.

 • De messen van een snijplotter slijten en kunnen breken.

 • Hoe dikker het materiaal, hoe langzamer het snijden wordt.

 

Voordelen van frezen:

 • Een frees kan veel dikkere materialen frezen, tot wel 5cm dik maar ook veel stijvere materialen zoals plexiglas of alupanel!
 • Bij het snijden van een inwendige hoek maakt een router geen inkepingen in het materiaal, het nadeel is dan wel dat een frees een ronde hoek maakt gelijk aan de helft van de diameter van het bit, hierdoor zijn inwendige hoeken nooit haaks maar hebben meestal een afgeronde hoek van 3mm.

Nadelen van frezen:

 • Een frees draait op hoge toeren (tot wel 60.000 RPM), hierdoor vliegen de snippers en spanen in het rond! Onze machines zijn uitgerust met automatische stofzuigers maar toch blijft het stoffig werk.

 • Als je een frees verkeerd instelt kan een freesbit breken, dit kan veel geld kosten.

 • Een gefreesd paneel heeft soms wat braam of splinters aan de rand waardoor het wat nabewerking vergt.

 

Voordelen van laser snijden:

 • Een laser plotter kan de meeste materialen met extreme precisie snijden, 0,1mm afwijking bestaat niet!
 • Doordat bij het laser plotten niks fysiek het materiaal aanraakt kunnen we extreem kleine formaten snijden, bij snijden en frezen zullen deze objecten bewegen door de druk van het mes of freesbit tegen het materiaal.
 • Door de manier waarop een laser het materiaal 'verdampt“ krijg je extreem strakke randen, bij plexiglas zijn de randen zelfs meteen gepolijst door het smelten en opdrogen van het materiaal! Hierdoor hoeft het niet meer geflambeerd te worden.
 • Een laser kan extreem dikke materialen snijden die met een mes of frees niet te doen zijn, denk hierbij aan bijvoorbeeld 50mm dik plexiglas!

Voordelen van laser snijden:

 • Doordat een laser het materiaal verdampt/verbrand ontstaat er soms een sterke brandgeur.

 • De achterkant van een gelaserd paneel heeft soms wat brandplekjes doordat de laserstraal reflecteert op het rooster waar het paneel op ligt.

 

WELKE MATERIALEN KUNNEN GEFREESD, GELASERD OF GESNEDEN WORDEN?

Megavista in Assen biedt een eindeloos groot assortiment aan materialen die we kunnen verwerken. Van sticker voor auto's tot zware aluminium sandwhich panelen voor reclameborden, we kunnen alles in huis maken en beheersen de afwerking als geen ander.

Mist u nog een materiaal in onze webshop? Neem gerust contact met ons op, wij hebben veel relaties op het gebied van leveranciers, zo kunnen wij bijna alle materialen leveren ookal staan ze nog niet op onze website.

 • Oprolbare materialen: Oprolbare materialen zijn flexibele materialen zonder lijmlaag zoals een sticker. Denk hierbij aan PP folie, poster papier en lichtbakfolie. We kunnen deze materialen allemaal contour snijden naar iedere vorm om echt impact te maken met uw bijzondere poster of andere folie in vorm.
 • Spandoeken: Met ons speciale roterende mes kunnen wij ook stoffen snijden! Hierdoor kunnen we onze spandoeken niet alleen rechthoekig maken maar ook een uw eigen vorm zoals de vorm van een auto of een zeshoek! Uw creativiteit is de grens van wat er mogelijk is! 
 • Stickers: Uiteraard kunnen wij stickers snijden met iedere gewenste vorm. Bij ons kunt u kiezen uit 2 mogelijkheden, full-cut (sticker en backing-folie volledig doorgesneden) of half-cut/kiss-cut (alleen de sticker gesneden maar de folie is nog intact).
 • Textiel: Met onze speciale messen kunnen wij zelfs textieldoek snijden met een eigen vorm. U zit niet meer vast aan alleen rechthoekige vorm maar kunnen we ook ronde doeken maken als tafelkleed of een textieldoek met de vorm van bijvoorbeeld uw logo!
 • Panelen: Wij hebben een groot aanbod aan verschillende panelen, van hout tot plexiglas. Het ene materiaal wordt gesneden en het andere materiaal wordt gefreesd of gelaserd, dit is afhankelijk van hoe we het mooiste resultaat behalen! Onze machines kunnen ook ondiep snijden graveren en hatchen!
 • Karton: Karton is ons meest veelzijdige materiaal, we kunnen de meest complexe displays en vormen maken met karton. Karton kan worden gesneden en gerild maar ook voorzien worden van een V-groef. Vaak kiezen we er ook voor om karton te verwerken met de laser, in dit geval is de snede veel strakker en voor het vouwen kunnen we een laagje materiaal weghalen, dit noemen we hatchen.
 • Magneetfolie: Wilt u een magneet op uw werkbus, op uw koelkast of een andere magnetische ondergrond? Wij hebben magneetfolie in 2 verschillende diktes en kunnen dit in iedere mogelijke vorm snijden, zo val je écht op!
 • Uw eigen materiaal laten snijden of frezen?: In principe kunnen wij bijna alle vlakke of oprolbare materialen frezen met extreem ingewikkelde tekeningen en grote formaten, wilt u uw eigen materiaal laten snijden? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

EXTREME NAUWKEURIGHEID EN EXTRA GROOT FORMAAT

Onze grootste snijplotter heeft een formaat van maar liefst 3250mm x 3180mm! Hierdoor kunnen we gigantische panelen verwerken maar doordat de machine aan de voor- en achterkant open is kunnen we materialen verwerken met een oneindige lengte! Denk bijvoorbeeld aan een vloersticker van 30 meter lang in één deel, nauwkeurig gesneden tot op de millimeter!

Nauwkeurigheid en kwaliteit staat bij ons vooraan, onze machines worden regelmatig uitgelijnd en gecalibreerd maar de kracht zit hem in het tekenwerk. Wij proberen alle naden, aansluitingen en randen zo veel mogelijk weg te werken om een zo mooi mogelijk product te leveren. Heeft u een product nodig met uitzonderlijke precieze maten? Dan bent u bij Megavista in Assen op het juiste adres, één millimeter afwijking is voor ons vaak al te veel!

MATERIAAL MET PRINT IN IEDERE VORM

Wij kunnen niet alleen materialen snijden maar ook printen! Wij hebben grote printers die uw eigen foto of ontwerp op ieder materiaal kunnen printen tot een dikte van wel 100mm met haarscherpe kwaliteit!

Door gebruik te maken van registration marks tijdens het printen kunnen onze snijplotters herkennen waar de print op het paneel zicht bevindt doormiddel van een geavanceerd camerasysteem die de marks herkent. Dit maakt het mogelijk om panelen en displays nauwkeurig te snijden op register met de print. Hierdoor heeft u nooit een witte rand of een print die niet netjes wordt gesneden.

 

MEER WETEN OVER HET VERWERKEN VAN PLAATMATERIAAL?

Wij kunnen u altijd vrijblijvend adviseren over de afwerking van materialen, mist u bijvoorbeeld een specifieke afwerking die niet op onze site staat? Neem gerust contact met ons op!

U kunt ons bellen en bezoeken van 08;30 tot 17;00.

    Portugallaan 41, 9403DR Assen

    info@megavista.nl

    0592-403 615

 

 

Livechat