Milieu / Ecologisch — Recyclebare materialen

Op 3 maart 2013 is de European Timber Regulations (EUTR) van kracht geworden. Het plaatsen van illegaal hout en houtproducten in de Europese Unie markten zijn een strafbaar feit geworden.

EUTR zal effect hebben op papier leveranciers over de hele wereld, omdat het plaatsen van illegaal hout of houtproducten in de Europese Unie markten een strafbaar feit geworden zijn. Elke organisatie die beïnvloed kan worden door de EUTR, moeten procedures ondergaan om aan te tonen dat de bron van het hout legaal is, papier en karton inbegerepen, om de wereld productie met 50% te verbeteren.

De EUTR’s eisen zijn erg gewild bij druk en print bedrijven om de impact op het mileu te verminderen. Internationale bedrijven die er zeker van willen zijn dat de grondstoffen afkomstig zijn uit legale bronnen kunnen nu rekenen op een internationaal relevante wet die verificatie garandeert. De wet wordt op grote schaal verwacht het niveau van het speelveld voor hout gebaseerde producten te verhogen, om te zorgen dat de naleving eerder een technische dan ethische keuze maakt. Dit is zowel een goede en een slechte zaak. Goed, omdat milieu-wetten tot stand komen, en slecht om dezelfde reden: we zien liever dat de grafische- en print-industrie het zelf reguleert.

Deelnemers aan de pulp-en papierindustrie leveringsketen moeten nu beslissen wat ze zouden moeten doen om de risico’s, waarvan de grondstoffen voor de Europese markt uit illegale bron kan komen, te beperken. Dus de gehele leveringsketen heeft de verantwoordelijkheid, maar deze verantwoordelijkheid word gedeelt met alle bedrijven die betrokken zijn bij de levering van papier gebaseerde producten die zaken doen in Europa.

Bevestiging, of bedrijven voldoen aan EUTR, zal in het algemeen afkomstig zijn uit een erkend controle-organisatie. Dit is meestal een nationale instantie die bevoegd is in een bepaald land. Zij zullen niet alleen geintresseerd zijn in het feit of de houtproducten legaal zijn of niet, maar ook dat de exploitanten een robuust stelsel van zorgvuldigheidseisen hanteren om er zeker van te zijn dat illegale producten de Europese markt niet bereiken. Dit is een balangrijk onderdeel van de EUTR. Handelaren moeten in staat zijn om met de leverancier, een link te kunnen identificeren, in hun hele leveringsketen, en ook in staat zijn om deze informatie te delen.

Vanuit het mileu-oogpunt is de EUTR een positieve stap, maar voor drukkerijen die dienst verlenen voor Europese klanten is een overeenstemming, die misschien niet eenvoudig is, vereist. De EUTR biedt een antwoord op het misbruik van bossen in de wereld. Maar het is ook een voorbeeld van hoe regelgeving uiteindelijk hun verantwoordelijkheden op zich nemen voor bedrijven die niet met het mileu bezig zijn.

      

 

Livechat